fbpx

A nyugdíjas klub 30 éve

A Nyugdíjas Klub 1986.09.24-én alakult meg Uray Tibor vezetésével, a mai napig aktív és részét képezi a falu életének. Ennek kapcsán jelent meg egy cikk a Bodrog-Parti hírekben, amit most itt közzéteszünk.

Klubvezetők a harminc év alatt:
Illés Tamásné, Uray Tibor, Iváncsó, Bozsó Lászlóné, Iváncsó Miklósné, Petőné Tóth Csilla, Kaczvinszky Ottóné, Kormány Lászlóné, Kiss Istvánné, Zelenák Zoltánné, Kristóf Józsefné, Kosztur Renáta, Kovács Gyuláné,Tóth Bertalanné, Ladinszki Irén, Kriston Milán, Négyesi Istvánné, Iváncsó Jánosné, Papp Györgyné, Recsó Györgyné, Suszterics Sándorné, Szilágyi Györgyné, Valler Sándorné, Zelenák Lászlóné

Az elmúlt harminc év kiemelkedő eseményei, rendezvényei:

nyugdíjas klubKlubfoglalkozásokat, összejöveteleket heti egy alkalommal a mindenkori Faluházban illetve egy rövid ideig a Turistaszállóban tartották. Itt kicserélték gondolataikat, napi problémákról, gondokról folytak a beszélgetések. Beszámoltak családi és egyéni örömeikről. Szerettek együtt lenni. Közösen ünnepelték a névnap és születésnapokat. Rendszeres résztvevői voltak a Faluház és a település rendezvényeinek. Kiállítás megnyitók, különböző műsoros estek, Idősek Napja, Idősek Hete rendezvények, Tere-Fere délutánok. Klubtagokra mindig lehetett számítani. A mindenkori Faluház vezetőkkel nagyon jó kapcsolatban voltak.

Csatlakoztak a Nyugdíjas Klubok és Idősek „ Életet az éveknek „ Országos Szövetségéhez. Innen rendszeres tájékoztatást kaptak a Szövetség programjairól, kedvezményes gyógy-üdülésekről. Többször és többen voltak üdülni Berekfürdőn és Hajdúszoboszlón. A kis nyugdíjból lehetőség volt gyógyulni, pihenni és szórakozni a mindennapi kemény, fáradságos munka után. Saját kirándulásokat színház látogatásokat és fürdőzéseket is szerveztek sokszor és sok helyre. Majálisokat tartottak ahol nagyon jól érezték magukat. Közös Óévbúcsúztató rendezvényeik voltak. Éveken keresztül nagy érdeklődésű Farsangi Bálokat rendeztek itt műsort is adtak elő a vendégeknek. Közös programokon kovácsolódott össze a csoport.

Kapcsolat alakult ki a Tokaji Idősek Otthonával, tarcali Idősek Klubjával, bodrogkisfaludi Barátság Klubbal és a kicsit távolabbi ónodi Nyugdíjas Klubbal. Kölcsönösen meglátogatták egymást műsoros rendezvényeken. Felvették a kapcsolatot az első testvértelepülésünk Balatonkeresztúr nyugdíjasaival is. Ellátogattak a Balaton partjára viszonzásul meghívták a vendéglátóikat településünkre. Ezek felejthetetlen kirándulások voltak mind a két fél számára több alkalommal is.

nyugdíjas klub

Nem volt olyan megmozdulás a településen amin Ők ne vettek volna részt. 1999-ben a Kihívás Napján kerekpároztak. Falunapokon délelőtt a főzőversenyek állandó résztvevői voltak, délután fellépéseikkel szórakoztatták a közönséget.
1999-ben alakították meg a nyolc főből álló tánccsoportot. Környező települések rendezvényein is felléptek. Szerencsen Vasúti Bálon, Sárospatakon Művészeti Iskolában.
2003-ban részt vettek Szolnokon a Nyugdíjas Találkozón három műsorszámmal. Akkor volt új a Mamarett számuk ami ott is nagy sikert aratott, de nemcsak a tánc hanem a különleges kék ruha is. A helyi szervezők felkérték Őket arra, hogy a rendezvényre ellátogató akkori Országgyűlés Elnökének Szili Katalinnak a fogadásán a mi nyugdíjasaink is vegyenek rész t a Mamarett ruhájukban. Erre természetesen Ők nagyon büszkék voltak.

A Keresztúr Nevű Települések Találkozóin először 2002-ben léptek fel. Azóta minden találkozón színesebbnél – színesebb produkciókkal szórakoztatták a keresztúriakat.

A Zempléni Településszövetség Napjainak tíz éve állandó fellépői.
2007-ben a francia testvértelepülésünkre Renevtin-Vaugrisba ellátogató delegációban a klub tagjai is ott voltak. A kulturális műsorban két tánccal léptek fel.

2009-ben a Richter Gedeon Rt. vetélkedőt indított. 56 klub közül 10 klubot díjaztak. A mieink a 7. helyezést érték el. Gyöngyösön vették át az elismerő oklevelet.

A lengyel testvértelepülésünkre Wielopole Skrzynskiebe már két alkalommal is meghívást kaptak. Mindkétszer volt fellépésük is. Nagyon nagy sikert arattak. Szeptemberi kiránduláson, különösen a Nemcsak a húszéveseké a világ műsorszámmal. Amíg a klubtagjai a színpadon táncoltak a Hungária együttes zenéjére, addig a lengyel közönség egy része a színpad előtt rokizott. Nagyon kedves és barátságos embereket ismertek meg. Jól érezték magukat és felejthetetlen élményekben volt részük.

nyugdíjas klubKaritatív tevékenységet is végeztek. Két alkalommal az erdélyi Ördögkeresztúrnak juttattak el adományt. Egy bodrogkisfaludi gyermekeit egyedül nevelő anyával és egy helybeli középkorú nagyon beteg nő / sajnos azóta már elhunyt / családjával jótékonykodtak.
A jubileumi évfordulós ünnepségeket öt évente megtartották. Meghívták a régi klubtagokat és klubvezetőket. Felelevenítették a közös élményeket, régi fényképeket nézegettek. Ezek nagyon jó hangulatú délutánok voltak.

2003-ban a munkájuk elismeréseként Településért Emlékérmet kaptak a bodrogkeresztúri Önkormányzattól.

nyugdíjas klub

Írásos anyag a klub elő 10-13 évéről nem maradt meg. A 2007-es tűzvész során minden megsemmisült. A cikk megírásához a régi klubtagok visszaemlékezései és a Bodrog–Parti Hírek számaiban a klubról megjelent írások segítettek. Saját emlékeimre is tudtam támaszkodni hiszen két alkalommal kb. 13 évig dolgoztam a Faluházban. / MARA – TÉKA, Fagyizó / Több éves képviselői munkám során sokszor részese voltam azoknak a rendezvényeknek és kirándulásoknak amin a klubtagok is ott voltak.

A fényképeket a régi klubtagok és a már elhunytak hozzátartozói megőrizték. Kívánunk még sok ilyen mozgalmas és eseményekben gazdag éveket a Nyugdíjas Klubnak. A klub tagjai továbbra is szeretettel várják mindazokat a nyugdíjas korúakat, akik eddig még nem érdeklődtek a klub iránt, látogassanak el hozzájuk egy kis kikapcsolódás a mindennapos gondokból mindenkinek jót tesz.

Iváncsó Jánosné
klubvezető

Close Search Window
advanced-floating-content-close-btn