fbpx

Bocskai Pince

Bocskai-pince •A Tokaji-hegy lábánál, a Bodrog folyó mentén fekvő Bodrogkeresztúr, Hegyalja talán legszebb fekvésű települése. A falu központjában, a 37-es főút mellett, csupán néhány kilométerre Tokaj városától található a Bocskai-pince. Az ingatlan II. világháborút megelőző egykori tulajdonosa a gróf Széchenyi Wolkenstein család volt, majd többszöri tulajdonosváltást követően a századfordulón a Tokaj Holding KFT vásárolta meg. A birtokon található épület az évek során teljesen romos állapotúvá vált, így elbontásra került. A megmenthető állapotban fennmaradt pince fölé egy új, történelmi hangulatú épületet emelt az új tulajdonos, és természetesen a borospince is teljes körű felújításon ment keresztül.

A birtok lelkét a felújított vájt és falazott pince jelenti, mely mind nagyságánál, mind pedig formai kialakítását illetően a legszebbek közé tartozik Tokaj-Hegyalján. A pince befogadóképessége 100 fő, és szintén 100 fő befogadására alkalmas a pince fölött kialakított vendégtér is. Az épületen belül elhelyezésre került egy, a legmodernebb konyhatechnikával felszerelt konyha is, számos kiszolgáló helyiséggel. A birtokon található még egy kisebb, folyamatos borárusításra berendezett pince is.

   3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 75.
   Telefon: +36 20 944 9351
   Telefon: +36 47 396 379
    http://bocskaipince.hu

Borecet Kft.

ecetmúzeumA ma ismert Tokaji Borecet Művek gondolata Formanek Ferenc fejében született meg 2006-ban. A korábban tanárként, fizikusként és kutatóként tevékenykedő vállalkozó gyermekkora óta érdeklődött a borászat és a szőlészet művészete iránt, így nem csoda, hogy mikor Bodrogkeresztúrra költözött, inspirációt érzett a Tokaji borvidék hagyományaihoz való kapcsolódásra. Látva és értékelve, a tokaji gazdák generációkon keresztül ápolt hagyományait és tapasztalatait, úgy érezte, hogy még egy borászattal nem tudna sokkal többet hozzátenni a vidék értékeihez. Ehelyett inkább egy rég elfeledett ősi hagyományt, a borecetkészítést kezdte el kutatni. A háborúk előtt, az iparosodás idejében Magyarországon szinte teljesen kihalt mesterség nyomait végül Ausztriában lelte meg. A sors játékaként, miközben vállalkozásához élelmiszermérnököt keresett, élete párjára is rátalált. Ma Képíró Anitával együtt vezetik a Borecet Műveket, mely hazánkban egyedülálló módon teremt értékből – minőségi tokaji borból – élettel teli borecetet. A borokon túl mára a cég saját gazdaságában termelt gyümölcsökből is készülnek ecetkülönlegességek.

   3916 Bodrogkeresztúr, Tarcali utca 22.
   Telefon: +36 30 525 4049
    https://borecet.hu
    https://ecet.hu

Bott Pince

A Tokaji borvidék igazán kivételes borait kóstolhatjuk meg a Bott Pincében. Bodó Judit és férje, József 2005-ben alapította a pincét, ami azóta is stabilan őrzi helyét a tokaji borászatok között. A tokaji Szerelmi pincesoron régi feldolgozóhelyét kinőve, 2015-től új helyszínen találjuk meg a családi borászatot, a bodrogkeresztúri kerámiagyár falai között. Az építkezés során gondosan ügyeltek rá, hogy a régi gyárépület megőrizze eredeti hangulatát, hiszen tudták, mennyire fontos ez az itt élő falubelieknek.

Vegyszerek nélkül, ösztöneikre hallgatva dolgoznak, boraikat különleges elnevezésű dűlőikről neveik el, mint például Teleki, Határi, Csontos vagy Kulcsár.

A száraz borok mellett egy késői szüretelésű bort is készítenek, a jövőbeli cél pedig az aszú.

   3916 Bodrogkeresztúr, Dózsa György utca 1-2.
   Telefon: +36 20 240 3855
    http://www.bottpince.hu

Chateau Dereszla Pincészet

dereszlaA jelenlegi pincerendszer legmagasabban fekvő és egyben legfiatalabb, a 19. század elején kivájt pincéje a soproni borkereskedő zsidó család, Kláberék tulajdona volt, míg az 1944-es Holocaustot követően államosították. Ezután az 1945-ben alakult tokaji borforgalmi vállalat, majd a részben ebből alakult tokaji borkombinát felvásárló és érlelő pincéje lett. Az 1990-es évek privatizációs hullámában, 1992-ben került Franciaország legnagyobb mezőgazdasági szövetkezeti vállalata, a Loire menti CANA tulajdonába.

Néhány elvesztegetett évet követően 2000-ben a Champagne-i D’Aulan család látta úgy, hogy érdemes ezt a gazdag történelmi múlttal rendelkező pincét újra felvirágoztatni. A teljes technológia megújítását követően hozzáfogtak az 5 külön részből álló rendszer egy, a borászati technológiát és az esztétikumot is híven szolgáló pincerendszer kialakításához.

henye borászat

2007 elejére alakult ki a mai formája a Dereszla Pincészetnek. Ekkor új feldolgozó épület, logisztikai és adminisztrációs egységek épültek, melyek követik a régi pincebejáratként és présházként szolgáló műemlék épületek hangulatát, stílusát.

A 2015-ös évjárattól kezdve a Dereszla cégcsoporthoz tartozó Henye Borászat készíti száraz borainkat.

   3916 Bodrogkeresztúr, Felső utca 2.
   Telefon: +36 47 396 004
    http://dereszlavinoteka.hu
    http://www.dereszla.com

Füleky Pincészet

fülekyA pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A gyönyörűen felújított és restaurált birtokközpont a XVIII. századi barokk stílusú Füleky kúriával Bodrogkeresztúr központjában, a későgótikus templom, a hajdanvolt iskola és a plébániaépület közvetlen szomszédságában található.
Az elmúlt századokat idéző történelmi környezetbe harmonikusan illeszkedik a környékbeli kőből épült modern borászati feldolgozó, mely az ArchDaily.com, a világ legnépszerűbb építészeti honlapjának szavazásán megnyerte az “Év Ipari Épülete 2011” címet. A rangos díjnak köszönhetően ország- és világszerte ismertté vált az épület asszimetrikus homlokzata, aminek komponálásában az eredeti középkori kőfal, a modern nyersbeton felület és a tölgyfa lágysága játszott szerepet. Az 1998-ban alapított birtok területe ma 25 hektár a legjobb tokaji dűlőkben.
Tokaj: Teleki | Tarcal: Vinnai, Bakonyi, Dobai, Mestervölgy | Mád: Úrágya, Király, Veresek | Szegi: Somos | Bodrogkeresztúr: Sajgó | Olaszliszka: Palandor
A szőlőben folyamatosan kísérletezünk, mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban megismerjük területeink adottságait és a bennük rejlő lehetőségeket dűlőszelektált száraz borok készítésével. Fő szőlőfajtánk a furmint. Birtokborunk, dűlőszelektált-, késői szüretelésű- és aszúboraink közös jellemzője az egyensúly és az elegancia.

   3916 Bodrogkeresztúr, Iskola köz 15.
   Telefon: +36 47 396 478
    http://www.tokaj.org

Gönczy -pince

GönzcyTokajból Bodrogkeresztúr felé haladva, a tokaji Kopasz hegy és a Bodrog kanyarulatának találkozásánál, a városközponttól 3,4 km-re (autóval 5-7 perc), 37-es és 38-as főutaktól 8-10 percre, hangulatos vízközeli helyen várunk borkostolásra, borkorcsolyára, borozásra az arra járókat. Pinceborozónkban kizárólag saját termelésű tokaji furmint és sárgamuskotály szőlőfajtákból készített borokat forgalmazunk, melyeket klasszikus, tölgyfafahordós erjesztéssel, érleléssel készítünk.

Palackozott borainkhoz igény szerint egy, vagy két palack tárolására alkalmas díszkartondobozt, vagy ajándéktáskát is tudunk biztosítani, valamint vállaljuk boraink egyedi címkézését is. A Bodrog közelsége lehetővé teszi, hogy vizitúrázók, horgászok is megpihenhessenek, fölfrissülhessenek nálunk, vagy hogy a nem viziúton érkező, vizikirándulást kedvelő látogatóink bérelhető két csónakunkal megtekinthessék a folyókanyarulat szépségeit.

Előzetes bejelentkezés alapján elérhető egyéb szolgáltatásaink: Lovaglás, lovaskocsizás borkóstolással egybekötve, „Borbusz”: Pincetranszfer 9, 20, 27, 48 és 55 fős buszokkal , Kerékpár-, csónakbérlés, kenutúrák szervezése, kenu bérlése 100 főig.

Termékeink az elmúlt évek során Európa és Ázsia számos országába eljutottak, meghódítva a gasztronómiai különlegességek után érdeklődő séfek konyháit.

   3916 Bodrogkeresztúr, Lebuj külterület – Pinceborozó
   Telefon: +36 20 928 5388
   3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 86. – Borbolt
   Telefon: +36 20 470 0574
   Telefon: +36 47 396 504
    http://gonczypince.hu

IVI-Pince

Iváncsó Imréné bortermelő
   3916 Bodrogkeresztúr, Rákóczi út 39.

Komáromi Pince

Komáromi Zsolt
   3916 Bodrogkeresztúr Kossuth utca 63.
   Telefon:+36 47 396-337

Kónya Bor

Kónya borászatSzőlészetünk és pincészetünk családi indíttatású egyedi kivállalkozás, mely Tokaj- Hegyalján, Bodrogkeresztúrban található. A családi indíttatás édesapámon ( Kónya József nyugalmazott borkombinát igazgató) keresztül öröklődött. Alapvetően a tradicionális tokaji borkészítés szellemében végzem munkámat, de a mai ízlésvilág alakulását is figyelemmel követjük. Székhelyünk a falu középső harmadában, a fő utcán a Motor Múzeummal szemben található múlt századi építésű kereskedő kúriában működik. Az épület alatt egy 500 hl befogadó képességű, mintegy 300 éves pince található, ahol borainkat kizárólag tölgyfa hordókban érleljük. Természetesen a pincében borkóstolás, és borvásárlás is lehetséges. Igény esetén szállást, étkezést, kiváló programokat is biztosítunk.

   3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 111.
   Telefon: +36 20 404 5066
   http://konyabor.hu

Puklus Pincészet

puklusvendeghaz

Pincészetünk 1974-ben kezdte meg működését első generációs borászatként, és ma is családi vállalkozásként működik. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg nagyjából 15,5 hektárnyi ültetvényt művelünk, és a megtermelt szőlő teljes mennyiségét saját borok készítéséhez használjuk fel. Szőlőterületeink a történelmi jelentőségű és méltán híres Tokaji borvidék legjobb fekvésű dűlőiben találhatók lösz-, illetve nyiroktalajon. A főbb szőlőfajták, amelyekkel foglalkozunk, a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály, de kisebb mennyiségben megtalálható nálunk a zéta és a kabar, valamint Hegyalján abszolút kuriózumként egy kis cabernet sauvignon és cabernet franc is. Mindemellett igyekszünk visszahozni a köztudatba további két, régen elfeledett szőlőfajtát, a kövérszőlőt és a gohért, amelyek a filoxéravészt megelőzően voltak elterjedtek a borvidéken.

   3916 Bodrogkeresztúr, Tarcali utca 13.
   Telefon: +36 47 396 415
    http://www.puklusbor.hu

Rozgonyi Pince

Rozgonyi borászatCsaládunk nem rendelkezik régmúltra visszatekintő szőlőtermelő hagyományokkal. Egyedüli kötődés a szőlővel, hogy az anyai nagymamám 50 évet járt ki a szőlőbe dolgozni. A szőlő iránti rajongás, a szőlőmunka és a bor különleges varázsa, indította el azt a tipikus családi vállalkozást, amely a család kertjéből indult pár száz tőke szőlővel és azóta duzzadt 4,5ha területre amelyen most is gazdálkodunk. Alapvető filozófiánk, hogy a Tokaj- hegyaljai természet adta lehetőségeket maximálisan kihasználjuk. Egyszerűen mindent a természet által megadatott kincsek megtartásával készítünk..

Családunkban fontos a szőlő és bortermelésben a minőségre törekvés mert valljuk, hogy ez az egyedüli járható út a fennmaradáshoz a mai világban. Az elsődleges szempont az egészséges szőlőnél kezdődik, a termőhely kiválasztásánál fontos a talaj szerkezete, ne legyen túlterhelve a tőke, majd a pincénkben a legfontosabb a tisztaság, mely mindennek az alapja.

   3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 104.
   Telefon: +36 20 319 2292
    http://rozgonyibor.hu

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

Tokaj Nobilis SzőlőbirtokA Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapítottuk, kézműves, családi borászatunk Bodrogkeresztúrban található. Családunkban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Ma is részben azokat a területeket műveljük, amelyeket nagyapám is kapált. Két területen, a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben, összesen 6 hektár szőlőt művelünk. Ezekben a dűlőkben már több száz évvel ez előtt is szőlőt műveltek és híresek voltak boraik kiemelkedő minőségéről. Területeink első említését az 1600-as években találtuk meg. Ültetvényeinkben 4 fajta terem: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő.

Bárdos Sarolta
„Év Bortermelője Tokaj-hegyalján 2012”

Borászatunkat egy XIX . századi, hagyományos felosztású, módos parasztházban helyeztük el. A házhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol a borok hordós és palackos érlelése történik. Nálunk a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás alkalmazunk. Rendkívül alacsony termésátlag mellett nagyon koncentrált, magas mustfokú gyümölcsöt szüretelhetünk. A szüret és feldolgozás során nagyon fontos, hogy a szőlőt a legkíméletesebben dolgozzuk fel és a gyümölcs minden erényét átmentsük a borba. A borkészítés során nem használunk semmilyen természetidegen anyagot, a borok a legkisebb beavatkozással születnek meg. Évjárattól függően készül: száraz Birtokbor, amelyben megtalálható mindkét dűlőnk termése, dűlőválogatott Furmint és Hárs a Barakonyi dűlőből, palackos erjesztésű pezsgő, késői szüretelésű édes bor és 5 vagy 6 puttonyos Aszú. A rendkívül tömör és ásványos borok hosszabb érlelést igényelnek, lassan nyílnak, fogyasztás előtt a rövid szellőztetést meghálálják. Jó évjáratban 15.000 palackot készítettünk.

   3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 103.
   Telefon: +36 20 391 8328
    http://tokajnobilis.hu

Tokajbor-Bene Pincészet

beneA Tokajbor-Bene Pincészet Bodrogkeresztúron működő családi kézműves borászat, a világörökség részeként nyilvántartott világhíres Tokaj-hegyaljai borvidék szívében. Az örökség és a szakmai megalapozottság a néhai családfő, Bene Miklós érdeme, aki megálmodta és megalapította a pincészetet. Jelenleg lánya, Dr. Bene Zsuzsanna irányításával folyik a mindennapi munka.

Szeretnénk a tokaji hírnevét tovább gazdagítani, kézműves boraink a hagyományok tiszteletén alapulva szívvel-lélekkel, odafigyeléssel és gondossággal készülnek.

   3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 50.
   Telefon: +36 47 396 017
    http://www.tokajbor-bene.hu

Close Search Window
advanced-floating-content-close-btn