fbpx

Hírek|

Befejezéséhez közeledik a Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése című GINOP 7.1.9-17-2018-00027 számú projekt. A több mint 1,6 milliárd forint összértékű projektzáró sajtóprogramján Rozgonyi István polgármester, Wáberer György kormánybiztos, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke mutatta be a projektet, Nagy Júlia, az Innotime Hungary Kft ügyvezetője pedig a program hosszú távú hatásairól beszélt. 

 

Bodrogkeresztúr

Bodrogkeresztúr mindig kiemelkedő szerepet játszott a Tokaji Borvidék életében, évszázadokon keresztül a borvidék piaccal és vásárjoggal rendelkező mezővárosa volt. Tokaj-Hegyalja a Szerémség török leigázása után vált a magyarországi borvidékek királyává, s gyakorlatilag azonnal nemzetközi hírnévre is szert tett a tokaji bor. Nem véletlen, hogy már a 16-17. században megindult a tokaji borkereskedelem, illetve hogy 1737-ben királyi rendeletet kellett hozni a tokaji bor védelmében, mert a környéken mindenki tokaji borként szerette volna értékesíteni borait. A rendelet szabályozta, hogy mely területek borát lehet tokajiként forgalmazni, amivel megszületett a világ első zárt borvidéke. „Ferenc József idejében, amíg meg nem ismerkedtünk a filoxéra nevű szőlőféreggel: a Kopasz oldalai a legszebb zöld szoknyát viselték Magyarországon… A magyar fantáziákban a Kopasz magasabbra emelkedett, akár a lomnici, akár a gerlachfalvi csúcsoknál, mert Magyarország büszkeségét, a tokaji bort jelentette. Tokajban szőlőbirtokosnak lenni királyi passzió volt.” – írta Krúdy Gyula 1926-ban. S mindjárt azt is hozzátette, hogy Ferenc József kinek ajándékozott rendszeresen e borból: „Természetesen Viktória, a nagy angol öregasszony, a királyné foglalja el az első helyet azok között, akiknek Ferenc József borából küldeni kell. Meg kell hosszabbítani a „nagy öregasszony” életét, mert amíg ő él, addig biztonságos az élet Európában. (…) Bort kapott XIII. Leó, a római pápa, mert hiszen Szent István koronájáért el nem múlható hálával tartozik Őszentségének a mindenkori magyar király. A király fonott kosarai, amelyeket speciális kosárfonók készítettek a tokaji átalagoknak – szép fehér kosarakba belefonva színes vesszőkből a magyar címer -, az első diplomáciai küldeménnyel eljutottak a messzi Szentpétervárra a mindenkori orosz cárhoz, mert a magyar orvosok már régen kitalálták, hogy a muszkanátha ellen nincs jobb orvosság a tokaji bornál.” A tokaji bor ezáltal már a 19. században elérte azt a rangot, mellyel más hazai bor nem dicsekedhet: a legnagyobb uralkodók legkedveltebb itala lett. Nem véletlen, hogy a Tokaji Történelmi Borvidék 27 települését 2002-ben az UNESCO felvette a világörökségek listájára kultúrtáj kategóriában az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbélése és a borvidék évezredes egysége miatt.

Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése

A dicső múlt kötelezi a mai kor emberét. A most megvalósított projekt, minden túlzás nélkül, a legkomplexebb, hatásaiban a legelőremutatóbb fejlesztés a település történetében.

Szinte hihetetlennek tűnik, de 2022-ben több mint 5 milliárd forint értékű projekt fejeződött be Bodrogkeresztúron. Rozgonyi István polgármester azonban már az újabb projekteket tervezi – például egy Bodrog-parti sétány és egy kajak-kenu versenypálya kialakítása is a tervek között szerepel.

Jelen projekt célja Bodrogkeresztúr meglévő attrakcióinak fejlesztése, új turistavonzó fejlesztések megvalósítása, ezekkel együtt a település, és Tokaj borvidék, illetve a térség turisztikai fellendítése, vonzerejének növelése. Olyan komplex fejlesztések végrehajtása, melyeknek köszönhetően a látogatószám, és a tartózkodási idő növelése érhető el.

 

Négysávos úton Miskolctól

 

Wáberer György kormánybiztos a köszöntőjében hozzátette: kiemelten fontos cél volt TokajHegyalja megközelíthetőségének javítása.

A nemrég elkészült négy sávos út Miskolc és Tokaj-Hegyalja között jelentősen csökkenti az út időbeli hosszát, amely szintén hozzájárul a turizmusfejlesztési programok sikeréhez.

 

Légvezetékek kiváltása

A projekt részleteit Nagy Júlia mutatta be, kiemelve ezek hosszabb távú gazdasági-társadalmi hatásait is a borvidék és Bodrogkeresztúr egésze számára.

Megvalósult a légvezetékek kiváltása, földkábelbe való helyezése, ezzel párhuzamosan megtörtént a közvilágítási oszlopok cseréje, energiatakarékos lámpatestek felszerelésével. A légvezetékek kiváltása természetvédelmi célokat is szolgált, hiszen Bodrogkeresztúrt méltán nevezhetjük a gólyák településének. Az elmúlt években számtalan madár áldozatul esett a légvezetékeknek, köztük Bodrogkeresztúr egyik szimbóluma, Fülöp, a gólya, aki télen-nyáron hűséges maradt a településhez. Természetesen a régi oszlopok kiváltásával egyidejűleg az új lámpaoszlopokra visszahelyezésre kerültek a meglévő gólyafészkek.

 

Kisebb infrastrukturális fejlesztések

Elkészült egy zenepavilon, kisebb színpaddal és mobiltöltő ponttal.

A korábban elhanyagolt pincesor megújult, immáron tematikus borsétányként várja a turistákat.

A Hét vezér parknál közvetlen, kiépített kapcsolat jött létre a Bodrog-parttal, ahol „lapátos” megállóhely készült egy úszó stéggel, és élővilágot ismertető információs táblával.

A megnövekedett vendégforgalom kiszolgálása érdekében bővült a parkolókapacitás is. A Kastély közben 30, az iskola mellett 40 új parkolóhely létesült.

A településkép összképének minőségi emelése érdekében a közterületeken egységes burkolathasználatot és arculatformáló növénytelepítést valósítottak meg, ugyancsak megújultak az utcabútorok, így egy rendezett környezet fogadja a látogatókat.

Új kilátópont létesült, amely az érintetlen természetbe nyújt bepillantást, egyedi szelfipontként várja majd, hogy felfedezzék.

Megújult a református templom

Új külsőt kapott a 230 éves Református templom, valamint megújult a templomkert és a parókiaudvar, amelyek kulturális és egyházi célú eseményeknek és programoknak biztosítanak majd helyszínt. Különlegessége, hogy az épület hajópadlása évtizedek óta két fokozottan védett denevérfaj nyári szálláshelye. Több mint 2000 csonkafülű és nagy patkósdenevér talál itt menedéket a nyári hónapokban.

 

Elektromos kisbuszok beszerzése

A projektgazda három elektromos kisbuszt szerzett be, amelyekkel környezettudatos módon fedezhetik fel a település illetve a szűkebb térség legizgalmasabb látványosságait a vendégek.

Tartalomfejlesztés

Elkészült egy integrált tájékoztató rendszer, amely webes felületen és mobilapplikáció keretében is elérhető. A turisztikai információs rendszer audioguide-ként is működik, öt nyelven, magyarul, lengyelül, franciául, szlovákul és angolul, tájékoztatja a vendégeket a település legfőbb látnivalóiról. A GPS alapú alkalmazás egyaránt használható az autóbuszos túrákon és a gyalogos település felfedezés során.

Az audiogudie egy komplex turisztikai programot kínál az ide érkezőknek – külön a gyerekek és külön a felnőttek számára készült tartalmakkal, amihez egy pontgyűjtő játék is tartozik. A mobil appon és weben is elérhető program során edutainment eszközökkel, 360 fokos panorámaképekkel, filmekkel és olyan képanyaggal is várják az érdeklődőket, amelyek a település múltjához kapcsolódnak. A termékfejlesztés során külön célcsoportot alkottak a Tokaj-hegyaljai gyerekek, illetve felnőttek is, hiszen a belső turizmus is kiemelten fontos a fenntartható turisztikai szolgáltatásfejlesztés szempontjából. Az alkalmazás néhány héten belül letölthető lesz, a webes felület pedig a www.bodrogkeresztur.eu oldalon éppen 2023. január 30-án debütált.

Megújult a Keresztúri Kincsestár

A település rendkívül gazdag történelmi múltjának legmeghatározóbb emlékeit, eseményeit a Keresztúri Kincsestárban mutatjuk be. A kiállítás megújult, a létrejött informatikai rendszer pedig itt is öt nyelvű narrációval szolgál az idelátogatóknak. A projektből megvalósult a kiállítótér akadálymentes megközelítése, mostantól a kerekesszékes látogatók is megcsodálhatják Bodrogkeresztúr múltjának emlékeit.

Close Search Window
advanced-floating-content-close-btn