fbpx

Hírek|

Sajtóközlemény

Dr. Ternyák Csaba egri érsek szentelte fel az Árpád-kori templomot Bodrogkeresztúrban

Nemrégiben fejeződött be a bodrogkeresztúri Szent kereszt felmagasztalása templom teljes restaurálása, rekonstrukciója. A magyarországi gótika egyik legértékesebb, nagyrészt épen maradt emlékét, dr. Ternyák Csaba, egri érsek szentelte fel 2022. május 28-án.

A templom Tokaj-Hegyalja egyik legrangosabb középkori műemléke, valószínűleg 1220 körül épült. 1481-1520 között késő gótikus stílusban átépítették, a XIX. században barokk berendezést kapott. Közel száz éve újították fel utoljára, amikor is egy neogót stílusú oldalkápolnát építettek hozzá.

 A templom újjászületése egy komplex régészeti kutatással indult 2017-ben, amelynek során számos páratlan lelet került a napvilágra. Erről a következő linken található bővebb információ: https://bodrogkeresztur.hu/2017/05/11/az-evszazad-felfedezese/

A templom egyik különlegessége a vélhetően a Szentföldről érkezett, falba épített középkori ereklyetartó kőkereszt.

A rekonstrukció 2020 augusztusában kezdődött, az átfogó műemléki helyreállítás több szakterület, régészek, festők, kőrestaurátorok és építészek szoros együttműködése nyomán valósult meg, így a templom az eredeti, XV. századi arculatával várja a látogatókat. Ezt egészíti ki az oratóriumban berendezett kiállítás, amely a régészeti feltárás során előkerült legizgalmasabb tárgyi emlékeket mutatja be.

Nyilatkozó: Rozgonyi István, polgármester +36 20 319 2292






Close Search Window
advanced-floating-content-close-btn