fbpx

A Dereszla kincse

Dereszla kincseBodrogkeresztúr Község Önkormányzata által, az ÉMOP-2.1.1/F-14-2014-0001 „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” című projekt keretein belül, a Községháza alatti pincerendszer rekonstrukciójával került kialakításra az a regionális kulturális bemutatóközpont, amely helyet ad a Keresztúri Kincsestár nevű interaktív múzeumnak.
A Kincsestár multimédiás eszközökkel felszerelt, minden korosztály számára érdekes és látványos kiállítással várja a látogatókat, ahol megismerhetik a térség történelmét, kultúráját, természeti értékeit és híres régészeti leletanyagait.
A 4 teremben egyedülálló audiovizuális technológiával kerül bemutatásra a község testvértelepülései, a Bodrog folyó halászata, a „Dereszla kincse” arany ékszerekből álló régészeti anyag hű másolata, a „Bodrogkeresztúri kultúra” archeológiai fogalomkörbe tartozó lelet összeállítás, valamint a falu régi tömlöce.

BODROGKERESZTÚR KÖZSÉG TOKAJ-HEGYALJÁN, AZ UNESCO VILÁGÖRÖKSÉGI TERÜLET KÖZEPÉN HELYEZKEDIK EL.
A térség minőségi turizmusa tette szükségessé egy új kiállítás létrehozását. A szűkös és sok helyiségre tagolt pincehelyiségben hagyományos kiállítás berendezése szóba sem jöhetett. A település több évezredes története sem lett volna felmutatható az adott keretek között. Ezért terveztünk egy jelentős számú multimédia alkalmazást felvonultató kiállítást.

A KIÁLLÍTÁS FŐ (MULTIMÉDIA) ELEMEI:

  • A börtön teremben egy kedves zsivány (színművész által megidézett) szelleme mesél Bodrogkeresztúr vásártartó, kereskedő múltjáról. A műsor 2 db LED megjelenítőn látható, dramaturgia szerinti fény-és hangeffektusok kíséretében.
  • A vizek terem legfontosabb eleme egy virtuális fotókiállítás, ahol egy fotóművész képeit vetítjük egy LED-megjelenítőn, a szerző által történő tárlatvezetéssel. Ebben a teremben négy slideshow-megjelenítő eszköz a település életével és a Bodrog-folyóval kapcsolatos képeket vetít.
  • A Keresztúr Kincsei teremben a település évezredekre visszanyúló történetét idézzük meg 18 stációban, egy interaktív játék keretében.

forrás: http://www.kiallitasmaskent.hu

Acetánia – Ecetmúzeum

Borecet múzeum

Ha azt mondom “ecet”, a legtöbbünknek egy zöld műanyag palackba csomagolt savas lé jut az eszébe, ami különösebb aroma nélkül, egyszerűen csak savanyú. Nagyszüleink a salátába is ezt tették, miközben apáink a kávéfőzőt, anyáink a fürdőszoba csapját is ezzel vízkőmentesítették.

Ez a kép az ecetről azonban csupán az egy időre megszakadt, szervetlenné vált hazai gasztronómiai kultúra terméke. Az “ecetespalack-zöld” színét nyomban a szivárvány összes árnyalatára cseréli, mihelyt ellátogatunk a Tokaj Hegy lábánál fekvő Bodrogkeresztúrra, az Acetánia Ecetmúzeumba.

Az Acetánia Ecetmúzeumot a Bor és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete alapította azzal a céllal, hogy a hazai bor és gyümölcsecet múlt században megszakadt hagyományának értékeit visszahozza a jelenbe, bemutatva ezt az ősi mesterséget, annak eredetét, tudományos és kultúrális hátterét, és nem utolsó sorban termékeinek színes palettáját.

A múzeumban a múlt találkozik a jelennel, átívelve a borecet hagyományának tetszhalott évein. Látogatóink számára a legújabb technika segít betekintést nyújtani a borecet gazdag történetébe, előállításának izgalmas módszereibe. Közben bemutatja az ecetalapanyagok sokszínüségét, alkalmazási lehetőségeinek gazdagságát, sőt, ezen felül vendégeink még meg is ízlelhetik a temérdek különleges gyümölcs és borecet felejthetetlen élményt nyújtó aromáját.

A múzeum honlapja: borecet.hu

Close Search Window
advanced-floating-content-close-btn