Borászatok|

A Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapítottuk, kézműves, családi borászatunk Bodrogkeresztúrban található. Családunkban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Ma is részben azokat a területeket műveljük, amelyeket nagyapám is kapált. Két területen, a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben, összesen 6 hektár szőlőt művelünk. Ezekben a dűlőkben már több száz évvel ez előtt is szőlőt műveltek és híresek voltak boraik kiemelkedő minőségéről. Területeink első említését az 1600-as években találtuk meg. Ültetvényeinkben 4 fajta terem: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő.

Bárdos Sarolta
„Év Bortermelője Tokaj-hegyalján 2012”

Borászatunkat egy XIX . századi, hagyományos felosztású, módos parasztházban helyeztük el. A házhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol a borok hordós és palackos érlelése történik. Nálunk a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás alkalmazunk. Rendkívül alacsony termésátlag mellett nagyon koncentrált, magas mustfokú gyümölcsöt szüretelhetünk. A szüret és feldolgozás során nagyon fontos, hogy a szőlőt a legkíméletesebben dolgozzuk fel és a gyümölcs minden erényét átmentsük a borba. A borkészítés során nem használunk semmilyen természetidegen anyagot, a borok a legkisebb beavatkozással születnek meg. Évjárattól függően készül: száraz Birtokbor, amelyben megtalálható mindkét dűlőnk termése, dűlőválogatott Furmint és Hárs a Barakonyi dűlőből, palackos erjesztésű pezsgő, késői szüretelésű édes bor és 5 vagy 6 puttonyos Aszú. A rendkívül tömör és ásványos borok hosszabb érlelést igényelnek, lassan nyílnak, fogyasztás előtt a rövid szellőztetést meghálálják. Jó évjáratban 15.000 palackot készítettünk.

   3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 103.
   Telefon: +36 20 391 8328
    http://tokajnobilis.hu

Close Search Window