fbpx

Látnivalók|

Ha azt mondom “ecet”, a legtöbbünknek egy zöld műanyag palackba csomagolt savas lé jut az eszébe, ami különösebb aroma nélkül, egyszerűen csak savanyú. Nagyszüleink a salátába is ezt tették, miközben apáink a kávéfőzőt, anyáink a fürdőszoba csapját is ezzel vízkőmentesítették.

Ez a kép az ecetről azonban csupán az egy időre megszakadt, szervetlenné vált hazai gasztronómiai kultúra terméke. Az “ecetespalack-zöld” színét nyomban a szivárvány összes árnyalatára cseréli, mihelyt ellátogatunk a Tokaj Hegy lábánál fekvő Bodrogkeresztúrra, az Acetánia Ecetmúzeumba.

Az Acetánia Ecetmúzeumot a Bor és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete alapította azzal a céllal, hogy a hazai bor és gyümölcsecet múlt században megszakadt hagyományának értékeit visszahozza a jelenbe, bemutatva ezt az ősi mesterséget, annak eredetét, tudományos és kultúrális hátterét, és nem utolsó sorban termékeinek színes palettáját.

A múzeumban a múlt találkozik a jelennel, átívelve a borecet hagyományának tetszhalott évein. Látogatóink számára a legújabb technika segít betekintést nyújtani a borecet gazdag történetébe, előállításának izgalmas módszereibe. Közben bemutatja az ecetalapanyagok sokszínüségét, alkalmazási lehetőségeinek gazdagságát, sőt, ezen felül vendégeink még meg is ízlelhetik a temérdek különleges gyümölcs és borecet felejthetetlen élményt nyújtó aromáját.

A múzeum honlapja: borecet.hu

Close Search Window
advanced-floating-content-close-btn