Balatonkeresztúr honlapja
www.balatonkeresztur.hu

 

A balatonkeresztúri kapcsolat története

Az 1999-es tavaszi nagy tiszai és bodrogi árvízről tudomást szerezve Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete úgy döntött, hogy támogatást nyújt egy károkat szenvedett településnek: „Ha van olyan település, amelyikben van valami közös velünk” - legyen az a támogatott. A híreket böngészve derült fény arra, hogy van egy Keresztúr nevet viselő település, ahol jelentős károkat okozott az áradás. 1999. március 18-i ülésén a testület az önkormányzat tartalékkeretének terhére 50.000 Ft-os támogatást ajánlott fel. Ezt kiegészítette azzal, hogy minden képviselő lemondott egyhavi tiszteletdíjáról. A támogatást és a segítő szándékot megköszönve, Bodrogkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testület egy látogatásra hívta a balatonkeresztúri testületet.
A találkozásra június 11-12-én került sor, melyen a teljesen ismeretlen emberek rövid időn belül megtalálták a közös hangot egymással. Egy új, csodálatos környezetben lévő településsel ismerkedtünk meg, amely nem csak nevében hasonlít hozzánk (pl. nekik is van olyan utcájuk, melynek egyik oldala egy másik településhez tartozik).
1999. szeptember 3-5. között viszontlátogatásra került sor, melyen a vendégek Balatonkeresztúr nevezetességeivel ismerkedtek meg. A jó hangulatú, baráti találkozón a két testület tagjai régi ismerősként, jó barátként köszöntötték egymást.
2000-ben újabb árvíz volt, melynek kárainak enyhítésére a helyi vállalkozók nyújtottak támogatást. Az 1998-as önkormányzati választásokat követően felmerült a testületi üléseken, hogy össze kellene gyűjteni a Kárpát-medencében lévő Keresztúr nevű településeket egy találkozóra. A bodrogkeresztúri testület támogatta elképzeléseinket és a két település balatonkeresztúri helyszínnel, közös rendezéssel, meginvitálta a keresztúrokat.A találkozó sikeres volt és tovább szélesítette a települések közti kapcsolatokat. Az ifjúság, a nyugdíjasok és az intézményi alkalmazottak kapcsolatfelvételeivel egyre többen váltak a partnerség részeseivé. A barátság, az együttműködés további erősítése, bővítése érdekében a két település 2001. augusztus 25-én Bodrogkeresztúron ünnepélyes keretek között testvértelepülési megállapodást kötött. A települések közti látogatások rendszeressé váltak. Az általános iskolai gyermekek számára kedvezményes feltételekkel nyári táborozási lehetőségek nyíltak a testvértelepülésen.
A nyugdíjasklubok tagjai is cserelátogatást tettek barátaiknál. Több intézmény alkalmazottjai vettek részt olyan kiránduláson, ahol az egyik úticél, illetve szálláshely Bodrogkeresztúr volt. 2007. április 4-én leégett a faluház Bodrogkeresztúron. Az épülettel együtt a tűz martalékává vált a település történetének egy darabja. A sajnálatos esemény kapcsán együttérzésük mellet a károk enyhítésére anyagi támogatást is nyújtott a képviselő-testület, melynek tagjai egy havi tiszteletdíjukat felajánlották, s az így képződött összeget egészítették ki, a költségvetés tartalékából 500.000 Ft-ra.

forrás: www.balatonkeresztur.hu