Fülöp – a Spanyolországban kikelt gólya - Bodrogkeresztúron
2006-2014
Rövid áttekintés Bodrogkeresztúr egyetlen állandó gólyájáról 2006 április 6-án, a Bodrogkisfalud, Kossuth út-Vöröshadsereg út sarkán lévő villanyoszlopos fészekben Majercsák Bertalan lefotózott egy színesgyűrűs gólyát. a madár megkerülési adatait akkor is és még 2-szer ezután lejelentettük fényképekkel bizonyítva. 2008. márciusában jelzett vissza a magyarországi gyűrűzőközpont – többszöri sikertelen „köröztetetés” után - hogy a madarat Spanyolországban (!) jelölte egy olasz madarász, s csak nemrég adta le a gyűrűzési adatokat a spanyoloknak, ezért derült ki ilyen soká a gyűrűzés helye, ideje. Ő az első olyan fehér gólya hazánkban, aki bizonyítottan a ny-európai gólyapopulációból származik, s nálunk fészkel. Előtte csak feltételezés volt, hogy a nyugati és a keleti gólyapopuláció egyedei - melyek zömében külön-külön útvonalon hagyják el Európát és vonulnak Afrikába és ott szintén elkülönült területeken telelnek, hazánkban is „keveredhetnek” Ekkor keresztelte gólyánkat Fülöpnek az MME Monitoring Központjának vezetője Nagy Károly  – utalva a színesgyűrű első karakterére (F) és a spanyol hercegre. Fülöpöt 2003.06.07-én gyűrűzték fiókaként ÉK Spanyolországban, az Ebro folyó völgyében, Luceni-ben. Gyűrűszáma: Spain (Madrid) [ESI] 9040305 - bal csüdön fém gyűrűn.
Egyéb jelölés: Színes gyűrű, fehér, F1MM – jobb lábszáron. Gyűrűző: Jose Antonio Pinzolas Torremocha Azóta Fülöpünk minden évben Bodrogkeresztúron fészkel és itt is telel. Csak egy leolvasás van távolabbi községhatárban történt elkalandozásáról. Ez pedig 2008.10.05-én történt, amikor Kenderes – Telekhalmi-halastavaknál azonosította Kiss Ádám a gyűrűje alapján. 2006-14 között minden évben repített minimum 1 maximum 5 fiókát! 9 költési év alatt összesen 22 fiókát repített. 2 évig (2006-2007) a Bodrogkisfaludi Vöröshadsereg és Kossuth út sarkán található villanyoszlopos fészekben költött.
6 évig (2008- 2013) a Bodrogkeresztúri Általános Iskola kéményén épült öreg fészekben fészkelt. 2014-ben a Bodrogkeresztúri kazettagyár előtti villanyoszlopos fészekben nevelt fiókát.
Párja mindig gyűrűtlen gólya volt a 2006-14 közötti években. Fiókái és párja sosem maradtak vele Bodrogkeresztúrban, bár 2014 őszén egy gyűrűtlen öreg gólya is itt maradt a faluban, s októbertől sokat volt együtt Fülöppel.
Mind a 8 telet sikeresen átvészelte, ember közvetlenül nem eteti. Ha a természetben nem talál télen elegendő zsákmányt, a közeli felhagyott kőbányába telepített kommunális hulladéklerakónál egészíti ki táplálékát. A téli napokon kéményeken melegszik, a kompnál be nem fagyó Bodrogon iszik és csak alkonyatkor megy a szeméttelepre vacsorázni, s sötétedéskor visszatér szárítkozni, melegedni a kéményekre. Kemény téli szeles, fagyos éjjeleken a nagy fészekbe lefeküdve, összehúzódva vészeli át a többször mínusz 20 fok alatti hideget. Télen – különösen 2008 után – sorra látogatja a falu fészkeit, de leginkább az iskola és a polgármesteri hivatal fészkein figyelhető meg.
Reméljük, még sok éven át lakik majd itt Fülöp, hiszen az eddig ismert legidősebb gólya Európában 39 évet élt (Svájcban).

Fotó: Majercsák Bertalan

Forrás, Serfőző József