fbpx

pályázat|

2015. októberSzéchenyi 2020
Bodrogkeresztúr Község Önkormányzata
3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth u. 85.

Sajtóközlemény

Napelemes rendszer telepítése az Önkormányzat tulajdonában lévő épületekre

KEOP-4.10.0/N/14-2014-0216

 

Az Európai Unió tagállamai 2007. év márciusban egyhangúlag vállalták, hogy 2020-ig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 20%-kal csökkenti, az energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részarányát a jelenlegi 8,5%-ról 20%-ra növeli, és az energiahatékonyságot 20%-kal javítja.

Magyarország is igyekszik megfelelni ezen vállalásnak, ám annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrásokban (napenergia, biomassza, geotermikus energia) nagy a potenciál, a kihasználtságuk rendkívül alacsony!

A környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) által meghirdetett pályázatok vissza nem térítendő támogatást nyújtanak azok részére, akiknek fontos az energiaracionalizálás és a megújuló energiaforrások használata. A szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy a közintézményeken minél több olyan modellértékű beruházás valósuljon meg, amelyek példaként szolgálnak a helyi lakosság, vállalkozások, nonprofit szervezetek részére.

 A napenergia a legtisztább, legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló megújuló energia. Az Észak-Magyarországi Régióban a napsütéses órák száma, mely a napenergia termeléshez megfelelő, kb. 2000 óra. Napelemes rendszerek segítségével Magyarországon a költségesen előállított és javarészt importból származó villamos energiát lehet kiváltani, megújuló, szolgáltató független tiszta energiával. Nemzeti energiapolitikai cél az energiatermelés decentralizálása, mely növeli az ellátás biztonságát, így a projekt a Nemzeti Megújuló Cselekvési Tervvel is összhangban van. Bodrogkeresztúr Község Önkormányzat képviselő testülete elkötelezett az új technológiák alkalmazása iránt, a megújuló energiaforrások lehetőségei iránt érdeklődik a település vezetősége. Bodrogkeresztúr Község Önkormányzata 2014. évben döntött egy összességében 29 kW teljesítményű napelemes rendszer megvalósítása mellett a tulajdonában lévő 3 db épületre, amely a Polgármesteri Hivatal, a Faluház valamint a Tornaterem tetőszerkezetén került elhelyezésre. A rendszer képes az intézmények csaknem teljes villamos energia igényének biztosítására tavasztól-őszig. A fejlesztés eredményeként jelentős költségmegtakarítás érhető el. A beruházás bruttó bekerülési költsége 21,73 Millió Ft, melyhez az Önkormányzat a teljes beruházási költségre vonatkozóan vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. Az Önkormányzat által megvalósított beruházás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elsők között valósult meg, és olyan modellértékű beruházás, mely mintaként szolgálhat a többi község és város részére.

www.bodrogkeszertur.hu

dokumentum letöltése

KEOP-4.10.0-N-14-2014-0216 palyazat

 

napelem

Close Search Window